Aby odpowiednio zadbać o zdrowe zęby, nie wystarczy odpowiednia higiena jamy ustnej oraz regularne wizyty u dentysty. Ogromny wpływ na kondycję naszego uzębienia ma dieta, czyli to, co znajduje się w naszym codziennym jadłospisie. Na co zwrócić uwagę i co włączyć do diety, aby zadbać o zdrowy i piękny uśmiech?

Podstawa: wapń oraz fosfor

Odpowiednia dieta przekłada się na zdrowe i mocne zęby. Jak wiemy jeszcze z przedszkola, na kości i zęby zawsze polecane było mleko. I nie ma w tym nic dziwnego. Przetwory mleczne zawierają duże ilości wapnia, który jest głównym budulcem naszych zębów. Dlatego jogurty czy twarogi warto włączyć do jadłospisu na stałe, a w przypadku nietolerancji laktozy możemy dostarczać wapń z migdałów, szpinaku czy nasion (chia lub nawet sezam).

Drugim podstawowym budulcem naszych zębów jest fosfor. Jest to pierwiastek budujący nasz układ kostny, a jego niedobory mogą powodować osteoporozę, a nawet wypadanie zębów. Duże ilości fosforu znajdziemy w wątróbce, żółtym serze oraz orzechach.

Dieta, a zdrowe zęby. Nie zapominaj o witaminach

Pierwiastki budujące nasze zęby to absolutna podstawa, ale pełnowartościowa dieta, również ta, która ma zapewnić nam zdrowy uśmiech, musi dostarczać także odpowiednich witamin. Jakich?

Witamina A

Mimo iż nie wpływa bezpośrednio na zdrowie naszych zębów, to odpowiada za eliminowanie z jamy ustnej bakterii, a przy tym wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Dodatkowo wzmacnia dziąsła i korzystnie wpływa na stan błony śluzowej.

Witamina C

To prawdziwa skarbnica zdrowia. A jak przekłada się na zdrowe uzębienie? Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne, a co za tym idzie, pozytywnie wpływa na kondycję naszych dziąseł. Zapobiega krwawieniu i odsłanianiu szyjek zębowych.

Jakie owoce na zdrowe zęby?

Skoro mówimy już o witaminach, to nie możemy zapominać o owocach. Jednak tu trzeba uważać, gdyż wbrew pozorom nie wszystkie korzystnie wpływają na stan naszego uzębienia.

Słodkie owoce takie jak winogrona czy czereśnie zawierają w sobie sporo cukru, który pośrednio przyczynia się do powstawania próchnicy. Mniej słodkie owoce mogą natomiast mieć w sobie dużo kwasów, które niszczą szkliwo, co także zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się próchnicy, a także nadwrażliwości zębów. Takimi owocami są przede wszystkim cytrusy.

Warto także unikać owoców, które zawierają drobne pestki. Często potrafią zalegać w szczelinach, powodując namnażanie się bakterii, a także podrażniać dziąsła.

Idealny owoc dla zdrowych zębów? Jabłko!

Najlepszym owocem pod kątem dbania o nasze uzębienie jest dobrze znane nam wszystkim jabłko. Nie zawiera kwasów, a ilość cukru jest na przyzwoitym poziomie. Jedzenie jabłek pobudza ślinianki, a dzięki temu łatwiej wypłukujemy resztki pokarmu z jamy ustnej.

Jednak nie ma co popadać w skrajności – wszystkie owoce są zdrowe! Warto jednak pamiętać, aby jeść je w jednej porcji zamiast podjadania. Co ważne, po zjedzeniu owoców myjemy zęby dopiero po upływie przynajmniej 30 minut. Dzięki temu nie narażamy się na demineralizację szkliwa. Soki owocowe natomiast najlepiej pić przez słomkę, ograniczając ich kontakt z zębami. Oczywiście słomki polecamy ekologiczne.

Tłuste ryby, a mineralizacja zębów

Wspomnieliśmy wcześniej o wapniu. Tu warto pamiętać, że najlepiej jest wchłaniany wraz z witaminą D. Gdzie jej szukać? Zdecydowanie najlepszym źródłem będą tłuste ryby, takie jak łosoś czy makrela. Ryby zawierają wszystkie kluczowe składniki, o których pisaliśmy. Zarówno wapń, fosfor, jak i witaminę D! Zdrowe zęby lubią ryby 🙂

Zapewnienie odpowiedniej ilości składników mineralnych oraz witamin to jedna z kluczowych czynności, jakie powinien każdy z nas wprowadzić do swojego programu dbania o zdrowe zęby. Przy tym unikamy lepkich przekąsek, słodyczy i słodzonych napojów, które obniżają pH w jamie ustnej i mamy gotową receptę na piękny uśmiech!

Następny tekst z cyklu „Dentosept A mini” delikatnie radzi znajdziecie tu. Dużo zdrowia!

Jak radzić sobie z aftami u dziecka ?

Czym wzmacniać odporność organizmu na zakażenia bakteryjne i wirusowe?